Kniha, ktorá sa nedá kúpiť

Autor: Milan Buno | 23.4.2012 o 12:00 | (upravené 23.4.2012 o 12:35) Karma článku: 8,34 | Prečítané:  2014x

Túto knihu naozaj nemožno kúpiť – nie preto, že by bola príliš drahá, alebo nedostupná, zakázaná, v jedinom exemplári... Práve naopak. Julo Satinský má stále veľa fanúšikov, ktorí si radi pochutnajú na jeho bonmotoch a predali by sa jej tisíce. Jeho novú knižku si však skutočne nemožno kúpiť z jednoduchého dôvodu: v kníhkupectvách ju dávajú zadarmo.

nevarim_kniha.jpgKnižočka Nevarím, nevaríš, nevaríme je naozaj zadarmo, ale o tom nižšie, teraz sa do nej trošku ponorme. Obsahuje doteraz nevydané texty Jula Satinského; prepis jeho rubriky vo Fun rádiu kedysi pred 15.rokmi, ktorá sa vysielala ako dvojhodinová nedeľná chuťovka.

Ďakujem editorkám, jeho manželke Viere a dcére Lucii Satinským, že dokázali zachovať šťavnatosť Julovho jazyka. To je najväčšia devíza tejto knižky: pri čítaní som doslova počul, ako tie kulinárske zážitky, rady a spomienky rozpráva samotný Julo Satinský. Hrá sa so slovíčkami, ulieta do iných sfér, dáva svojim príbehom krídla a na nič sa nehrá ani pri nespisovných výrazoch.

„Sám som od prírody stavaný ako kaviarenský povaľač,“ priznáva už na prvej strane Julo Satinský. Jedlo miloval odmalička a už v ranom detstve napísal básne o jedle. Zbierka sa volala Rezne, moje milé rezne, neraz som ja prešiel cez ne... V knižke Nevarím, nevaríš, nevaríme sa venuje aperitívom, receptom zďaleka a pridáva rôzne rady do kuchyne. Z jeho rozprávania dýcha nedeľná pohoda a „tí, čo nám varia nedeľný obed, sú nám vďační, že ich v kuchyni nerušíme.“


Julo ponúka aj rôzne recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky v ústach...

"Ping-kuo = vyprážané jablko. Nebíčko v papuľke. Rozkrojte jablko na mesiačiky, v kotlíku vyšľahajte vajce s múkou, olejom, so soľou, neokúňajte sa, čľupnite do cestíčka brandy alebo nejaké dezertné vínko. Na panvici rozpálime olej, a keď vrie, namáčame jabĺčkové rezy najprv do cestíčka, potom do vriaceho oleja. Ono to zasyčí – jablko dostane od oleja facku, ale jablko je masochista. Vriaci olej mu urobí dobre. Keď ho vytiahneme, je na ňom chrumkavý krunierik z cestíčka. Počkajte. To nie je všetko! Bratia a sestry, tento dezert podávame s miskou, v ktorej je karamel... Technika žranice je jednoduchá: napichneme jabĺčko v chrumkavom cestíčku na vidličku, namočíme do misky s karamelom a ešte namočíme tú dobrotu do ďalšej misky s vodou, v ktorej sú aj kúsky ľadu. Jabĺčko obalené v horúcom cestíčku, zababušené v teplom karameli, dostane ďalšiu facku...“


satinsky_julo.jpgJulo vedel o jedle rozprávať hodiny, úplne plasticky, voňavo, chutne, až sa sám dostával do kolien. „Som úplne vyčerpaný od rozkoše...a to som o dezerte ping-kuo len písal.“

Knižočka Nevarím, nevaríš, nevaríme je teda zadarmo, no ako to už býva: každé zadarmo má svoje malé „ale“ či nepatrný háčik. V tomto prípade je to bonus, niečo navyše: kúpite si dve novinky z Knižnej mánie a automaticky dostanete knižku Jula Satinského zadarmo.


Dnes je totiž Svetový deň knihy a na celom Slovensku sa začala Knižná mánia. Vydavatelia ako Ikar, Forza, Fragment, Noxi či Odeon sa spojili s vyše 100 kníhkupectvami vrátane Panta Rhei a Martinus, aby oslávili deň knihy. Takáto spoločná akcia sa tu nevidí každý deň a je úžasné, koľko spisovateľov bude nasledujúce týždne cestovať po Slovensku a aké skvelé novinky budú v kníhkupectvách. Satinského novinka Nevarím, nevaríš, maniaci.jpgnevaríme je jedna z lahôdok pre knižných maniakov, ktorí majú radi knihy a ešte radšej čítajú. Veď na Facebookovskom profile Knižnej mánie sa ich za pár dní nazbieralo takmer 600!

Tak na záver ešte jeden receptík z Julovej novej knižky, ktorá dokazuje, že láskavý humor, hravosť a originalita nestarne, ani neumiera s autorom...

„Minule som skoro omdlel. Jedna moja známa sa ma opýtala, čo je to čatní. Nevedela, čo je to čatní!...Ja si bez čatní život predstaviť neviem. Tak napríklad hrozienkové čatní: vopred namočené hrozienka pomelieme na mäsovom mlynčeku, ochutíme zázvorom, čili korením, osolíme, rozriedime s octom a dobre premiešame. Vychladíme, podávame. Indovia bez čatní neurobia ani krok... Dá sa ako prívarok jesť ku všetkému. Alebo len tak, na studeno.“

Dobrú chuť a príjemné čítanie:-)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Dávajte pozor, kam šliapete. Oslobodzovanie Mosulu potrvá

Islamský štát nemá veľkú šancu ubrániť svoje najväčšie mesto. Zároveň nemá kam ujsť a civilistov berie ako rukojemníkov.

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

KOMENTÁRE

Vojna proti Islamskému štátu už dávno nie je bojom o územie

Región bude krvácať dlhé roky.


Už ste čítali?